تصور غلط رایج این است که عفونت مجرای تناسلی تنها از طریق ورود آلت تناسلی به واژن رخ میدهد، اما انگشتان نیز میتوانند به راحتی باکتریها را منتقل کنندمعمولا توصیه میشود که بلافاصله بعد از رابطه جنسی دوش بگیرید تا باکتریهای موجود در آن ناحیه از بین بروند. آزمودن روشهای فیزیکی متفاوت در رابطه جنسی میتواند در کنار بالاترین احساس شعف و شادی، برای برخی از افراد، مخصوصا زنان، مایه دردسر و بیماری نیز باشد.
با مری کلاب ویآیپی همراه باشید…
درباره مشکلات جدی و مزمن ناشی از رابطه جنسی، مانند «اچآیوی» و زگیل تناسلی بارها هشدار داده شده است، اما خطر عفونتهای ادراری زنان اغلب نادیده گرفته میشود. عفونتهای دستگاه ادراری (UTI) میتواند برای هر فردی در هر سن یا جنسیتی رخ دهد، اما زنان در هنگام رابطه جنسی در برابر این عفونتها بسیار آسیبپذیرند و به ویژه اگر در حالت فیزیکی خاصی قرار گیرند، ممکن است احتمال ابتلا افزایش یابد. باکتریهایی که در ناحیه تناسلی زندگی میکنند، ممکن است در میانه رابطه جنسی به مجرای ادرار- که دهانه کوچکی در نزدیکی واژن دارد- وارد شوند.
این باکتریها به مثانه میروند و باعث عفونت میشوند که به بروز عوارضی از قبیل درد هنگام ادرار و احساس دائمی «نیاز به رفتن به دستشویی» میانجامد. نکاتی هست که زنان میتوانند برای جلوگیری از ایجاد عفونت ادراری بعد از رابطه جنسی، رعایت کنند.
معمولا توصیه میشود که بلافاصله بعد از رابطه جنسی دوش بگیرید تا باکتریهای موجود در آن ناحیه از بین بروند. اما کارشناسان میگویند که بسیاری از زنان نمیدانند که وضعیت موردعلاقه آنها در رابطه جنسی، نیز میتواند مشکلساز باشد. روبی رر، متخصص رابطه جنسی، به نشریه بریتانیایی سان میگوید: «قاعده کلی این است که وضعیتهایی با اصطکاک بیشتر بین بدنها، با افزایش احتمال بروز عفونت ادراری در ارتباط است.
شستن دستها فراموش نشود
یک رابطه جنسی شورانگیز به محض در آغوش گرفتن شریک جنسی خود، بسیار رویایی به نظر میرسد، اما به یاد داشته باشید که در داستانهای عاشقانهای که در سینما میبینیم، اشارهای به اینکه شخصیت زن داستان برای حل مشکل عفونت مجرای ادراری به پزشک مراجعه کرد، نمیشود. پس بهتر است همیشه چند نکته اساسی بهداشتی را رعایت کنید و اگر امکان دوش گرفتن ندارید، لااقل شستن دستها را جدی بگیرید.
درحالیکه عمل نوازش آلت جنسی میتواند فوقالعاده لذتبخش باشد، اما همین حرکت است که میتواند باکتریها را راحتتر پخش کند. دکتر روبی میگوید: «یک تصور غلط رایج این است که عفونت مجرای تناسلی تنها از طریق ورود آلت تناسلی به واژن رخ میدهد، اما انگشتان نیز میتوانند به راحتی باکتریها را منتقل کنند؛ فکر کنید که روزانه چند میکروب با دستانتان در تماس است.»
بدترین انواع رابطه جنسی برای ابتلا به عفونت ادراری
حالتی که زن به پشت خوابیده باشد و شریک جنسی او رویش باشد، از معمولترین حالتهای رابطه جنسی است که مجرای ادرار زن و آلت تناسلی مرد را در نزدیکترین حالت ممکن به هم قرار میدهد. این باعث میشود که باکتریها به مجرای ادرار راه یابند، به سمت مثانه یا کلیهها حرکت کنند، و در نتیجه، خطر عفونت را همراه داشته باشند. برای کاهش خطر سعی کنید پاها را روی شانههای شریک جنسیتان قرار دهید تا به کاهش احتمال ابتلا کمک کنید. وقتی که زن روی مرد مینشیند، نیز مجرای ادراری زن به آلت تناسلی مرد بسیار نزدیک میشود.
رابطه جنسی مقعدی
هر چیزی که در داخل و اطراف مقعد بوده است، باید قبل از اینکه به فرج و واژن راه یابد، کاملا شسته شود. این امر فقط مختص به آلت جنسی نیست و شامل انگشت یا اسباببازیهای جنسی هم میشود. برای محدود کردن انتقال باکتری، در میانه رابطه جنسی از کاندوم جدید استفاده کنید. شستوشوی دستها و تمیز کردن زیر ناخنها هم بسیار مهم است، زیرا نواحی اطراف مقعد نسبت به خراش بسیار حساس است.
بهترین نوع رابطه جنسی برای جلوگیری از عفونت ادراری
با توجه به محل مجرای ادرار، یکی از بهترین حالتهای رابطه جنسی این است که زن روی چهار دستوپا باشد و مرد در پشت سر او. در این حالت، هم آلتهای تناسلی و هم احتمال اصطکاک، از مجرای ادرار دورتر میشوند.
عوارض عفونت دستگاه ادراری چیست؟
– نیاز به دفع ادرار به تعداد دفعات بیشتر، و فوریتر و اضطراریتر از حد معمول
– احساس سوزش یا ناراحتی هنگام ادرار کردن
– درد در ناحیه شکم همراه با احساس بیماری و خستگی
– بیدار شدن برای ادرار کردن در شب
– تغییر بو و رنگ ادرار
– تحریک یا ترشح واژن
– خستگی
موارد دیگری که کارشناسان بهداشت جنسی توصیه میکنند، تعویض مرتب ملحفه و روبالشی، شستن لباسهای زیر جدا از سایر لباسها و عوض کردن مرتب آن، و اجتناب از نمناک نگه داشتن آن است. مخصوصا در فصل تابستان به دلیل تعریق زیاد ضرری ندارد که خانمها لباسزیر اضافه همراه خود داشته باشند.
سلامت جنسی به چه مواردی بستگی دارد؟
سلامت جنسی موضوعی است که اغلب افراد از صحبت درباره آن اجتناب میکنند. با این وجود، سلامت جنسی یکی از جنبههای تأثیرگذار بر سلامت بدن و احساس سعادتمندی در زوجها و جوامع محسوب میشود. داشتن روتین بهداشتی بعد از رابطه جنسی، یک راه عالی برای حفظ نظافت و جلوگیری از عفونت است. رعایت بهداشت جنسی، محدود به خانمها نمیشود و شتسشوی اندام جنسی در مردان، میتواند احتمال ابتلا به بعضی از عفونتها و تحریکات پوستی را در آنها کاهش دهد.
سلامت جنسی، از ضروریتهای بنیادین برای سلامت کلی بدن و احساس سعادتمندی فرد، زوجها و خانوادهها است؛ همچنین برای توسعه اجتماعی و اقتصادی جوامع و کشورها بسیار حائز اهمیت به شمار میآید. این مسئله، نیازمند رویکردی مثبت و نگرشی محترمانه به روابط جنسی و همچنین امکان داشتن تجربیات جنسی سالم و ایمن، بدون هرگونه اجبار، تبعیض و خشونت است. توانایی مردان و زنان برای دستیابی به سلامت جنسی و احساس سعادت و بهروزی، به موارد زیر بستگی دارد:
- دسترسی به اطلاعات جامع و باکیفیت در زمینه جنسیت
- دانش در مورد خطراتی که ممکن است افراد به هنگام رابطه جنسی با آنها مواجه شوند و آسیبپذیری آنها در برابر عواقب ناخوشایند رابطه جنسی ناامن
- توانایی دسترسی به مراقبتهای بهداشتی جنسی
- زندگی در محیطی که اهمیت سلامت جنسی را یادآور میشود
عدم وجود سلامت جنسی، چه پیامدهای منفیای دارد؟
دغدغههای مرتبط با سلامت جنسی بسیار گسترده هستند و مواردی نظیر رفتار و تعامل جنسی و روابط را در بر میگیرند. همچنین، آنها شامل پیامدهای منفی یا شرایطی مانند موارد زیر هستند:
- ابتلا به HIV-ایدز، عفونتهای آمیزشی (STIs) و عفونتهای دستگاه تناسلی (UTIs) و دستوپنجه نرم کردن با عواقب ناخوشایند آنها نظیر سرطان و ناباروری
- بارداریهای برنامهریزی نشده و سقط جنین
- اختلال جنسی
- خشونتهای جنسی
- رسوم زیانبار مانند ختنه زنان
رابطه جنسی پرخطر و تهدید سلامت روانی
در قرن بیست و یکم علوم انسانی وارد مراحل جدیدی شده است به گونه ای که بخش های خاصی از علوم مختلف و بخصوص علم روان شناسی به بررسی واکنش انسان ها، واکنش های رفتاری، سلامت روانی و … اختصاص دارند. سلامت روانی افراد بعد از برقراری رابطه جنسی نیز در همین قرن مورد بررسی واقع شد و بعد از انجام آزمایش های آماری مشخص گردید که روابط جنسی پرخطر با علائم روانی بسیار بالایی همراه بوده اند. تهدید سلامت روانی افراد در خصوص روابط جنسی محافظت نشده به دو بخش مجزا تقسیم می شود:
- تهدید سلامت روانی به علت بروز بیماری های مقاربتی
- تهدید سلامت روانی به علت اختلال در روابط عاطفی
تهدید سلامت روانی به علت بروز بیماری های مقاربتی
معمولا انسان ها بعد از مواجهه با یک بیماری لاعلاج، امید خود را به ادامه حیات از دست داده و انرژی کافی برای انجام امور روزمره را ندارند. البته بسیاری از انسان ها نیز بعد از مواجهه با چنین مسائلی سعی می کنند بر هیجانات خود مسلط شده و امید به زندگی خود را حفظ کنند، اما در خصوص رفتارهای جنسی پرخطر قضیه فرق می کند چرا که اصولا افراد به علت یک اشتباه بسیار ناچیز به یک بیماری آزار دهنده و بعضا لاعلاج مبتلا شده و حتی ممکن است باعث ابتلای چندین نفر دیگر به این بیماری ها نیز شده باشند. از مهمترین و رایج ترین عواقب روانی رابطه جنسی پرخطر میتوان به افسردگی، عدم ثبات خلقیات، عدم تمرکز در تحصیل و انجام کارهای روزمره، عدم انگیزه برای ادامه فعالیت شغلی، پرخاشگری و مواردی از این قبیل اشاره نمود.
تهدید سلامت روانی به علت اختلال در روابط عاطفی
این مورد بیشتر در خصوص زنان صدق می کنند. اصولا زنان برای عواطف و احساسات خود ارزش والایی قائل شده و زمانی تن به رابطه جنسی می دهند که پای عواطف آن ها در میان باشد. ایجاد رابطه جنسی زمانی که طرف مقابل صرفا به رفع نیاز جنسی خود فکر می کند و به دنبال ایجاد تعهد در یک رابطه نیست می تواند برای دیگری با بروز مسائل روانی نامطلوب همراه باشد. اصولا این مشکلات برخلاف آثار روانی ناشی از وقوع بیماری های مقاربتی در فاصله اندکی از روابط جنسی پرخطر روی داده و نشانه های آن سریع تر از سایر موارد آشکار می شود.
با توجه به این اثر متقابل مسائل جنسی و روانی ما در بهکام.کام قویا توصیه میکنیم که نسبت به دقت نظر در خصوص این مسائل و مشورت در صورت لزوم با پزشک یا روانشناس بالینی اقدام کنید تا جسم و اندام جنسی همچنین روان خود را از هرگونه آسیب دور بدارید.
منبع: ایندیپندنت فارسی