راهکارهای کاهش استرس در سندرم پیش قاعدگی
- به اندازه کافی بخوابید.
- تمرین آرامش و ریلکس کردن عضلانی و یا تنفس عمیق برای کمک به کاهش سردرد، اضطراب یا مشکلات خواب (بیخوابی).
- یوگا یا ماساژ برای استراحت و تسکین استرس را امتحان کنید.
- علائم PMS را برای چند ماه ثبت کنید: ثبت پیشینه و یادداشتبرداری از علائمتان برای شناسایی محرکها و زمانبندی نشانهها و علائمتان، به شما این امکان را میدهد که راهکارهایی که به کاهش علائم کمک میکند، پیدا کرده و به کار ببرید.
سایر درمانهای پی ام اس یا سندرم پیش قاعدگی
در این قسمت در مورد اثربخشی داروهای مکمل استفاده شده برای تسکین علائم سندرم قبل از قاعدگی برایتان توضیح داده خواهد شد:
- مکملهای ویتامین: گزارش شده است که کلسیم، منیزیم، ویتامین E و ویتامین B-۶ علائم را تسکین میدهند، اما شواهد برای اثبات این موضوع کافی نیست.
- داروهای گیاهی: برخی از زنان با استفاده از گیاهانی مانند زنجبیل، مخمر و روغن گل پامچال از علائم PMS رهایی مییابند. با این حال، تعداد کمی از مطالعات علمی نشان دادهاند که گیاهان دارویی برای تسکین علائم PMS مؤثر هستند.
همچنین داروهای گیاهی توسط اداره غذا و داروی تایید نشده است، بنابراین هیچ مدرکی از ایمنی و اثربخشی این محصولات وجود ندارد. قبل از مصرف هر نوع محصول گیاهی، با پزشک خود صحبت کنید. زیرا ممکن است عوارض جانبی داشته باشند یا با سایر داروهایی که مصرف میکنید تداخل داشته باشند. - طب سوزنی: طب سوزنی، فرو کردن سوزن های فولادی ضد زنگ به پوست در نقاط خاصی از بدن است. بعضی از زنان پس از درمان طب سوزنی، شاهد کاهش علائم سندرم پیش از قاعدگی بوده اند.
درمان سندروم پیش از قاعدگی با طب سنتی
در طب سنتی برای تسکین درد ناشی از سندرم پیشاقاعدگی درمانهایی ارائه شده است. دمنوشهایی مانند چای بابونه و دمنوش زنجبیل در تسکین درد بسیار موثر هستند. دانه رازیانه نیز نوعی آرامبخش محسوب شده و علائم فیزیکی و روحی سندروم پیش از قاعدگی را کاهش میدهد. از روز شروع پریود به مدت سه روز دانه رازیانه را مصرف کنید.
شوید نیز در کاهش دردهای قاعدگی بسیار موثر است. در طب سنتی پیشنهاد میشود بهجای خوردن داروهای درد قاعدگی مانند مفنامیک اسید از شوید استفاده کنید. دو روز قبل از پریود مصرف شوید را شروع کرده و در وعدههای غذایی خود از آن استفاده کنید. تا ۵ روز این کار را ادامه دهید.
دمنوش برای سندروم پیش از قاعدگی
برخی از دمنوشها ترکیبات ضدالتهابی و ضد اسپاسمی داشته و میتوانند علائم فیزیکی اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی را کاهش دهند. بهترین دمنوشها در دوران پریود عبارتند از:
- چای بابونه: سطح گلیسین در ادرار را افزایش داده و باعث رفع اسپاسم عضلانی میشود. یک هفته قبل از شروع پریود مصرف آن را شروع کرده و روزی ۲ فنجان بنوشید.
- چای دارچین: دارچین خونریزی، درد، استفراغ و تهوع را کاهش میدهد. در سه روز اول پریود سعی کنید روزی سه فنجان چای دارچین بنوشید.
دمنوش زنجبیل: زنجبیل به تسکین درد کمک میکند. برخی تحقیقات نشان داده است بهاندازه ایبوپروفن موثر است. مقداری زنجبیل را در آب داغ رنده کرده و چهار بار در روز بنوشید.
سندروم پیش از قاعدگی و بارداری
بسیاری از علائم اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی با علائم بارداری یکسان است. به همین دلیل ممکن است گاهی خانمها این دو شرایط را با هم اشتباه بگیرند. علائم رایجی که در هر دو حالت ایجاد میشوند، عبارتند از:
- حساسیت سینهها
- افزایش ادرار
- خستگی
- سردرد
- یبوست
- نفخ
- تغییرات خلقوخو.
حالات روحی زنان در دوران قبل و بعد از قاعدگی
بخشی از علائم مربوط به سندروم پیش از پریود علائم عاطفی و روحی است. پی ام اس میتواند روی خلقوخو، احساسات و رفتار تاثیر داشته باشد. برخی از خانمها در این دوره دچار اضطراب، بیقراری، عصبانیت و تحریکپذیری غیرمعمول میشوند. در بسیاری از زنان افزایش میل به غذا بهویژه شیرینیجات دیده میشود. ممکن است در الگوی خواب تغییراتی به وجود بیاید و شخص دچار مشکلات خواب شود.
برخی از خانمها قبل و بعد از قاعدگی حس غمگینی داشته و ممکن است ناگهانی و به شکل غیرقابلکنترل شروع به گریه کنند. از علائم دیگر آن میتوان به کاهش میل جنسی و مشکل در تمرکز اشاره کرد.
نکاتی برای کنترل و بهبود پی ام اس
برای رهایی از علائم خفیف تا متوسط سندرم پیشاقاعدگی میتوان اقدامات زیر را انجام داد.
- برای کاهش نفخ شکم مصرف مایعات را افزایش دهید. چایهای گیاهی مانند برگ تمشک و بابونه گرفتگی عضلات را کاهش میدهند.
- رژیم غذایی سالمی داشته باشید که در آن انواع میوهها، سبزیجات و غلات کامل گنجانده شده باشد.
- مصرف شکر، نمک، کافئین و الکل را به حداقل برسانید.
- مصرف مکملهایی مانند اسیدفولیک، ویتامین B۶، کلسیم و منیزیم باعث بهبود گرفتگی عضلات میشود.
- سعی کنید ویتامین D بیشتری را از مکملها و غذاها دریافت کنید.
- حداقل روزانه نیم ساعت فعالیت بدنی داشته باشید.
تفاوت علائم سندروم پیش از قاعدگی و بارداری
برخی از علائم سندرم پیشاقاعدگی و بارداری بسیار به هم شبیه هستند. علائمی مانند حساسیت سینه، افزایش ادرار، خستگی، سردرد و تغییرات خلقوخو در هر دو شرایط ممکن است ایجاد شوند. اما اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی تفاوتهایی با علائم بارداری دارد. مهمترین تفاوت این دو شرایط حالت تهوع و استفراغ است. معمولا در پی ام اس این حالت را شخص تجربه نمیکند. همچنین در سندرم پیش از قاعدگی چند روز پس از بروز علائم شخص باید پریود شود. اما در بارداری علائم بدون پریود ادامه خواهد داشت. پریود نشدن علامت اصلی در بارداری است.
تاثیر استرس در سندروم پیش از قاعدگی
استرس میتواند تاثیر زیادی در چرخه پریود داشته باشد. علاوه بر اینکه ممکن است در چرخه اختلال ایجاد کند، میتواند علائم مرتبط با سندرم پیش از قاعدگی را شدیدتر کند. به همین دلیل افرادی که معمولا دچار علائم شدید این سندرم میشوند، باید راههای مدیریت استرس را یاد بگیرند.
سندروم پیش از قاعدگی از چه زمانی شروع میشود؟
علائم این سندروم میتواند در هر زمانی پس از تخمکگذاری شروع شود. تخمکگذاری تقریبا در روز ۱۴ دوره پریود (اگر چرخه قاعدگی ۲۸ روزه باشد.) یا اواسط دوره شروع میشود. برخی افراد در همین زمان دچار علائم پی ام اس میشوند. اما بیشتر خانمها معمولا در هفته قبل از پریود علائم سندروم پیش از قاعدگی را تجربه میکنند.
سندروم پیش از قاعدگی تا کی ادامه دارد؟
نمیتوان برای شروع و پایان این سندروم زمان دقیقی مشخص کرد. اما در بیشتر خانمها یک هفته قبل از پریود علائم شروع شده و تا ۵ روز یا بیشتر بعد از شروع قاعدگی ادامه دارد. از روز پنجم به بعد بهمرور علائم کاهش پیدا میکند.
چه مواقعی برای درمان سندروم پیش از قاعدگی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر با تغییر سبک زندگی قادر به مدیریت سندرم پیش از قاعدگی نیستید و علائم PMS بر سلامت و فعالیتهای روزانه تاثیر میگذارد، به متخصص زنان مراجعه نمایید.
سندروم پیش از قاعدگی چند روز است؟
سندرم پیش از قاعدگی در همه خانمها شبیه به هم نیست. ممکن است علائم در برخی افراد شدید باشد و برخی دیگر از خانمها علائمی را تجربه نکنند. مدتزمان این سندرم نیز متفاوت است. اما در بیشتر خانمها علائم سندرم پیشاقاعدگی از هفته آخر پیش از پریود شروع شده و تا روز پنجم پریود ادامه دارد.
آیا سندروم پیش از قاعدگی مانع بارداری میشود؟
در این مورد تحقیقات زیادی انجام شده است. اما هیچ تحقیقی نشان نداده است که پی ام اس احتمال بارداری را کاهش دهد. حتی میتوان گفت اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی میتواند نشانه خوبی از باروری فرد باشد. پی ام اس پس از آزاد شدن تخمک بروز میکند؛ بنابراین زمانی که تخمک آزاد میشود و لقاح صورت نمیگیرد، شخص دچار علائم سندروم پیش از قاعدگی میشود. این موضوع نشان میدهد که تخمکگذاری بهخوبی در حال انجام است.
آیا سندروم پیش از قاعدگی خطرناک است؟
در بیشتر موارد پی ام اس خطرناک نبوده و هر ماه در سیکل قاعدگی اتفاق میفتد. اما گاهی ممکن است شخص دچار علائم شدیدی شود. در این شرایط درد بسیار شدید بوده و نوسانات خلقی، شخص و اطرافیان را اذیت میکند. اگر دچار چنین علائمی هستید، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید تا برای کنترل درد و علائم روحی داروهای مناسبی تجویز شود.
پی ام اس در مردان
مردان نیز مانند زنان دچار اختلالات هورمونی میشوند. علائم افزایش و کاهش تستوسترون میتواند شبیه به علائم سندرم پیش از قاعدگی باشد. مردان نیز ممکن است علائمی مانند افسردگی، خستگی یا نوسانات خلقی را تجربه کنند. در اصطلاح به این حالت در مردان آی ام اس گفته میشود. عواملی مانند سن، فشار و استرس، تغییرات در رژیم غذایی، بیماری و کمبود خواب میتوانند روی سطح تستوسترون تاثیر داشته باشند.
زنان قبل از پریود شدن افسرده میشوند؟
در برخی از خانمها سندرم پیشاقاعدگی با علائمی مانند افسردگی خود را نشان میدهد. بسیاری از افراد علائم خفیفی از اضطراب و تحریکپذیری را تجربه میکنند. اما گاهی ممکن است اختلال در هورمونها بهقدری شدید باشد که شخص دچار افسردگی و افکار خودکشی شود. در این شرایط حتما باید به پزشک مراجعه کرد تا اقدامات لازم انجام شود.
حالات بدنی زنان قبل از پریود شدن چیست؟
اکثر خانمها حداقل یکی از علائم پی ام اس را در پریود تجربه میکنند. البته علائم میتواند با افزایش سن تغییر کند. گاهی ممکن است احساس کنید شکم شما متورم شده است. علائم دیگری مانند حساس شدن سینهها، سردرد، ایجاد آکنه، یبوست یا اسهال و افزایش وزن از حالات بدنی هستند که ممکن است خانمها در این دوره تجربه کنند.
علائم قبل از پریود
گاهی علائم سندرم پیشاقاعدگی قبل از پریود شروع شده و گاهی با خونریزی همزمان است. معمولا در این زمان شخص علائم زیر را تجربه میکند.
- اضطراب و تنش
- افسردگی و گریه
- نوسانات خلقی
- مشکلات خواب
- عدم تمرکز
- خستگی
- تورم شکم
- گرفتگی عضلات
- افزایش اشتها
- سردرد
- آکنه
- تورم دستوپا
فرق PMDD با PMS چیست؟ (اختلال ملال پیش از قاعدگی)
پی ام دی دی یا اختلال ملال پیش از قاعدگی نوعی اختلال است که به دلیل نوسانات در سطح استروژن، پروژسترون و سروتونین ایجاد میشود. علائم آن بسیار شبیه به علائم سندرم پیش از قاعدگی بوده اما گاهی میتواند خطرناکتر شود. علائم اختلال ملال پیش از قاعدگی میتواند شامل موارد زیر باشد.
- افسردگی، غم و اندوه شدید و گریه
- افکار خودکشی وحشتزدگی
- اضطراب و عصبانیت
- عدم علاقه به فعالیتهای روزانه
- بیخوابی
- پرخوری
- گرفتگی دردناک عضلات
- نفخ
اگر پزشک تشخیص دهد که شما علائم مربوط به پی ام دی دی را دارید، احتمال دارد شما را به یک روانپزشک ارجاع دهد.
پریود بدون درد نشانه چیست؟
همه خانمها دچار سندرم پیش از قاعدگی نمیشوند. گاهی ممکن است پریود بدون درد باشد و شخص دچار تغییرات خلقوخو هم نشود. اگر پریود شما منظم است و اختلالی در آن وجود ندارد، جای نگرانی نیست. اما درصورتیکه دچار پریود بینظم میشوید و یا خونریزی خیلی کمی دارید، باید به پزشک مراجعه کنید.
اگر پی ام اس طولانی شد چهکار کنیم؟
دوره پی ام اس میتواند در هر خانمی متفاوت باشد. اگر دچار سندرم پیشاقاعدگی شدید میشوید یا این دوره برای شما طولانی است، اقدامات زیر میتواند موثر باشد.
- ورزش منظم
- کاهش مصرف قند، نمک، کافئین و الکل
- مدیریت استرس
- مصرف مکملهای ویتامین
- استفاده از داروهای ضدالتهاب
- مصرف قرصهای ضدبارداری
اگر پی ام اس نداشته باشیم چهکار کنیم؟
بسیاری از خانمها در سنین باروری علائم پی ام اس را نداشته یا فقط یک علامت از آن را تجربه میکنند. این مورد جای نگرانی ندارد و نشانه هیچ مشکلی نیست. گاهی هم ممکن است با افزایش سن علائم اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی تغییر کند. در برخی افراد با افزایش سن این علائم خفیفتر شده و در برخی افراد شدت میگیرد.
همه زنها پی ام اس دارند؟
همه خانمها دچار اختلال ناخوشی پیش از قاعدگی نمیشوند. تقریبا میتوان گفت ۴۸% زنانی که در سنین باروری هستند، این علائم را تجربه میکنند. در ۲۰% آنها علائم بهقدری شدید است که باید برای کنترل آنها به پزشک مراجعه کنند.
نشانههای پی.ام.اس چیست؟
پی ام اس میتواند هم نشانههای روحی داشته باشد و هم مشکلات جسمانی به وجود بیاورد. مواردی مانند تغییرات سریع خلقوخو، اضطراب، خستگی و تحریکپذیری نشانههای روحی سندرم پیشاقاعدگی هستند. علاوه بر اینها ممکن است شخص دچار نفخ شکم، گرفتگی عضلات، متورم شدن سینهها، آکنه، سردرد و حساسیت به نور شود. اگر از زمان تخمکگذاری تا پایان پریود هر یک از این علائم را داشته باشید، احتمالا از نشانههای سندرم پیش از قاعدگی است.
چه زمانی باید به دکتر زنان مراجعه کرد؟
در بیشتر مواقع علائم مربوط به پی ام اس تاثیر زیادی در زندگی روزمره ایجاد نمیکند و در همه چرخههای پریود ایجاد نمیشود. در این شرایط نیازی به مراجعه به پزشک نیست و میتوان با اقدامات سادهای در خانه مانند محدودکردن مصرف کافئین و ورزش شرایط را بهتر کرد. اما اگر علائم سندروم پیش از قاعدگی بهقدری شدید است که در فعالیتهای روزمره شما اختلال ایجاد کرده است، باید به پزشک مراجعه کنید. متخصص باتوجهبه علائم داروهای لازم را تجویز میکند.
منبع: doctoreto